sobota, 22 września 2012

Pomidory na krychym

czyli szybka tarta z mozzarellą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki + troszkę do podsypywania
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 3 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 200-250 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  •  oregano 
  • sól do smaku
  • 3-3 łyżki oliwy z oliwek
  • serek feta lub kanapkowy 
 Z mąki, masła, żółtek, śmietany i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.Cebulę kroimy w ćwiartki i w paski. Przysmażamy na złoty kolor na łyżce oliwy, dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą do smaku. Pomidory bez skórki kroimy w plastry.

Ciasto rozkładamy w foremce i pieczemy 15 min na 190 stopni. Na upieczone ciastko rozkladamy cebulę z czosnkiem następnie pomidory i oba sery. Całość posypujemy ziołami może być to oregano ale estragon czy bazylia również pasują.


3 komentarze: