sobota, 29 września 2012

Jabłecznik z kruszonką na maślance 

Składniki

Ciasto

* 1 szklanka maślanki
* 2 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki oliwy
* 2,5 szklanki mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* cynamon

Kruszonka

*3/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła
* jabłka

Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. mąkę mieszmy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec dosypujemy cynamon.

Jabłka układamy na cieście lekko wbijając je w masę. Posypujemy kruszonką ( cukier ucieramy z masłem dodajemy mąkę ). Pieczmy 55 min w 180 stopniach.


http://www.youtube.com/watch?v=dX3k_QDnzHE

Chodzi po głowie od pewnego czasu i nie bardzo chce już sobie pójść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz